Επιστολή προς κο. Γκιουλέκα, Υφυπουργό Παιδείας

Πρωτοβουλία εκλεγμένων μελών

Ειδικού και Εργαστηριακού

Διδακτικού Προσωπικού ΕΕΔΙΠ Α.Ε.Ι.

υπό αναμονή διορισμού

24/1/2014
Προς: Τον Υφυπουργό Παιδείας,κ. Κ. Γκιουλέκα

Θέμα: Αίτημα Εκλεγμένων Μελών Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Α.Ε.Ι. υπό αναμονή διορισμού

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια της προηγούμενης επικοινωνίας μας στις 11/9/2013, σχετικά με το θέμα των διορισμών των ήδη εκλεγμένων μελών Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) των Α.Ε.Ι., σας ενημερώνουμε πως ο Υπουργός κ. Κων. Αρβανιτόπουλος, μετά από σχετική εισήγηση στις 9/8/2013 του τμήματος Διεύθυνσης Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, απέστειλε την έγκριση του για το διορισμό μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (αρ. πρωτ. 122948/Β2/5-9-2013) και πιο συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Προσλήψεων Προσωπικού.

Κατόπιν το έγγραφο αυτό προωθήθηκε στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Διακυβέρνησης, όπου και παραμένει εδώ και δύο μήνες χωρίς υπογραφή. Σημειώνουμε, πως η εισήγηση της Δ/νσης Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας αφορούσε συνολικά πιστώσεις για 50 θέσεις μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π., 24 των εκλεγμένων μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. υπό αναμονή διορισμού και άλλες 26 θέσεις στις οποίες δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία της προκήρυξης/ εκλογής. Πρόκειται για πιστώσεις 26 θέσεων που δεν υφίστανται στην παρούσα φάση και επομένως δεν υπάρχει η ανάγκη πίστωσης.

Την Πέμπτη 23/1/2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση τριών μελών από τους αδιόριστους Ε.Ε.ΔΙ.Π. με τον κ. Διαμαντόπουλο, νομικό σύμβουλο του κου Κυριαζή, Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Παιδείας, ο οποίος χειρίζεται το θέμα μας. Στη συνάντηση αυτή διευκρινίστηκε από τα μέλη μας, ότι οι αδιόριστοι Ε.Ε.ΔΙ.Π είμαστε 24 (επιπλέον 4 έχουν ήδη διοριστεί είτε ως ΔΕΠ ή λόγω μεταφοράς πίστωσης από άλλους φορείς του δημοσίου και άρα δεν ανήκουν πλέον στη λίστα των εκκρεμοτήτων). Οπότε ο σημερινός αριθμός μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. υπό αναμονή τοποθέτησης και κατ’ επέκταση ο αριθμός των πραγματικών και αναγκαίων πιστώσεων είναι κατά πολύ μικρότερος. Κατά την άποψή μας ο παραπάνω παράγοντας είναι καθοριστικής σημασίας καθώς το κόστος του διορισμού μας είναι σημαντικά μειωμένο.

Επίσης, επισημάνθηκε στον κ. Διαμαντόπουλο ότι είναι πολύ άδικο να διορίζονται από το 2011 μόνο μέλη ΔΕΠ (ήταν πάνω από 800 αδιόριστοι και έχουν απομείνει μόνο 350), ενώ από τις 15/3/2010, ημερομηνία ισχύος του Ν.3833/2010 και μέχρι σήμερα, ήτοι σχεδόν 4 έτη, δεν έχει πραγματοποιηθεί διορισμός εκλεγμένου μέλους Ε.Ε.ΔΙ.Π. στα Α.Ε.Ι.

Επικουρικά στην επιχειρηματολογία της εισήγησης παραθέτουμε παράγοντες που καθιστούν το διορισμό των εκλεγμένων μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. επιβεβλημένο:

  • Η κατηγορία των μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι. θεσμοθετήθηκε με το Ν.2817/2000 και σύμφωνα με το άρθρο 13, τα μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π. επιτελούν διδακτικό έργο στα Α.Ε.Ι. επί συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου. Η ανάγκη προκήρυξης των θέσεων μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. προκύπτει από τους τετραετείς προγραμματισμούςτων Α.Ε.Ι. και η κάλυψη της θέσης πραγματοποιείται με ανοιχτές διαδικασίες εκλογής από πολυμελή εκλεκτορικά σώματα. Τα χαρακτηριστικά αυτά διατηρούνται και με το Ν.4009/2011 και τις τροποποιήσεις αυτού (N.4076/2012). Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού όταν απέστειλε προς τη Βουλή των Ελλήνων το συνολικό αριθμό του διδακτικού προσωπικού Α.Ε.Ι. που σήμερα υπηρετεί και εντάσσεται στο ειδικό μισθολόγιο, περιλαμβάνει στο συνολικό αριθμό διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. και τα μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π.. Από τα παραπάνω και αναλογικά με τα μέλη Δ.Ε.Π. προκύπτει πως τα μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π. είναι κατ’ ουσία μέλη του διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. και καλούνται από την οργανική μονάδα στην οποία εκλέγονται και τοποθετούνται να τελέσουν τόσο διδακτικό όσο και ερευνητικό έργο.
  • Είναι πλέον αποδεκτό πως η εκλογή των νέων μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. γίνεται μεταξύ υποψηφίων υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων όπως κατοχή διδακτορικού διπλώματος (Ph.D.), πλούσιο ερευνητικό και διδακτικό έργο. Η συνεισφορά των εκλεγμένων μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. στις διδακτικές ανάγκες των Α.Ε.Ι. είναι βέβαιο πως θα είναι ουσιαστική, και σε πολλές περιπτώσεις θα λειτουργήσει λυτρωτικά, αν αναλογιστεί κανείς τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε διδακτικό προσωπικό μετά και την ελαχιστοποίηση των θέσεων Π.Δ. 407/80 για το ακαδ. έτος 2013-2014.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με γνώμονα τη διαφάνεια, τη δίκαιη εφαρμογή των νόμων αλλά και την αρχή της ισότητας όπως καθιερώνεται από το αρ. 4 παρ. 1 του Συντάγματος των Ελλήνων,

σας καλούμε

να συντελέσετε προκειμένου να δοθεί σύντομα θετική απάντηση από τον κο Κυριαζή, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο αίτημά μας σχετικά με το διορισμό των ήδη εκλεγμένων μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π.

Με τιμή

Περί PEMEEDIP
Πρωτοβουλία εκλεγμένων μελών ΕΕΔΙΠ υπό διορισμό

Σχολιάστε